Wat is mindfulness?

Mindfulness is bewust en vriendelijk aanwezig zijn in het moment. Je bent met je aandacht bij wat er gebeurt, je bent hier en niet ergens anders. Zo spaar je energie en merk je wat er gebeurt, terwijl het gebeurt.

Mindfulness is de wind in je haren voelen, een vogel horen fluiten, vlinders in je buik voelen, maar ook je verdriet of boosheid voelen op het moment dat het er is. Zonder er iets mee te hoeven doen, te reageren of er een oordeel over te hebben.

Door dit bewust en vriendelijk aanwezig zijn ontstaan veranderingen in gedrag en in de houding naar jezelf en gebeurtenissen. Je leeft minder op de 'automatische piloot', waardoor je een keuze hebt.... ga ik hiermee door of doe ik iets anders?


Achtergrond

Er is de afgelopen 30 jaar wetenschappelijk onderzoek verricht naar aandachttraining/mindfulnesstraining bij volwassenen met zeer positieve resultaten. Onderzoek naar het effect bij kinderen is volop in beweging. Net als bij volwassenen zijn bij kinderen de effecten:

- verhoging van de concentratie en betere leerprestaties,

- toenemende vaardigheden om met emoties, frustraties en stress om te gaan,

- afname van klachten als vermoeidheid, piekeren en moeilijk in slaap kunnen komen,

- veel beter kunnen ontspannen van lichaam en geest,

- meer energie, balans en plezier in het leven,

- meer verantwoordelijkheid voor jezelf, de ander en de leefomgeving.


Volgens psychologen van de Universiteit van British Columbia (USA) worden kinderen er behulpzamer, optimistischer en rustiger van. Ook zijn de leerprestaties beter. Leren vindt voor een groot deel plaats door sociale interactie. Als een kind minder gestrest is en meer focus heeft, zal hij ook meer rust hebben om anderen te helpen of dingen te vragen, waardoor hij meer kan bereiken op school.


Kinderen met een autistische stoornis die de training Aandacht werkt! hebben gevolgd hebben significant minder stemmingswisselingen en angstklachten. Ook voelen de kinderen zich fysiek beter. (Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme, Nanninga en Sizoo, september 2012)Ik heb geleerd dat je gevoelens kunt voelen " Selma - 6 jaar