Wat is mindfulness?

Mindfulness is bewust en vriendelijk aanwezig zijn in het moment. Je bent met je aandacht bij wat er gebeurt, je bent hier en niet ergens anders. Zo spaar je energie en merk je wat er gebeurt, terwijl het gebeurt.

Het is de wind in je haren voelen, een vogel horen fluiten, vlinders in je buik voelen, maar ook je verdriet, boosheid of angst voelen op het moment dat het er is. Zonder er iets mee te hoeven doen, te reageren of er een oordeel over te hebben.

Mindfulness is een dagelijkse oefening om je bewust te worden van de werking van je geest en de invloed van je gevoelens en gedachten op je (automatische) reacties en je gedrag.

Door bewust en vriendelijk aanwezig te zijn, ontstaan veranderingen in gedrag en in de houding naar jezelf en gebeurtenissen. Je leeft minder op de 'automatische piloot', waardoor je een keuze hebt.... ga ik hiermee door of doe ik iets anders?


Achtergrond

Er is de afgelopen 30 jaar wetenschappelijk onderzoek verricht naar aandachttraining/mindfulnesstraining bij volwassenen met zeer positieve resultaten. Onderzoek naar het effect bij kinderen is volop in beweging. Net als bij volwassenen zijn bij kinderen de effecten:

- toenemende vaardigheden om met emoties, frustraties en stress om te gaan,

- afname van klachten als vermoeidheid, piekeren en moeilijk in slaap kunnen komen,

- veel beter kunnen ontspannen van lichaam en geest,

- meer energie, balans en plezier in het leven,

- meer verantwoordelijkheid voor jezelf, de ander en de leefomgeving,

- verhoging van de concentratie en betere leerprestaties.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan door o.a. Suzan Bögels naar de effecten van de training Mindful Parenting. De studie heeft aangetoond dat:

- ouderlijke stress vermindert

- ouders minder reageren vanuit automatische, vaak reactieve patronen

- de relatie tussen de ouders verbetert; dit geldt ook voor co-ouders

- er meer ruimte komt binnen het gezin voor empathie en compassie.

Larissa Duncan van de Universiteit van California concludeert in haar studie naar Mindful Parenting dat wanneer ouders leren om bewust in het hier-en-nu te zijn, dit de relatie tussen ouder en kind ten goede komt. Omdat de ouders met meer begrip en compassie in relatie tot de kinderen staan, kunnen zij beter omgaan met de veranderingen die het kind doormaakt.


Ik heb geleerd dat je gevoelens kunt voelen " Selma - 6 jaar