Wat kun je leren?

Ouders, opvoeders en leerkrachten

Je vermogen ontwikkelen om je bewust te worden van gevoelens, gedachten en lichamelijke signalen bij jezelf en bij je kinderen.

Je er bewust van worden dat elk kind en elk mens een unieke aard, temperament en behoeften heeft.

Je vermogen ontwikkelen om je automatische piloot-reactie te herkennen en om te buigen tot een bewuste reactie. Vriendelijk, begripvol en accepterend naar zowel jezelf als de ander, je kind of je leerling.


Kinderen en jongeren

Je kunt leren je te concentreren en op te merken wanneer je afgeleid bent. Door regelmatig te stoppen met doorgaan en te 'zitten met de aandacht van een kikker'.

Leren je lichaam en geest tot rust te brengen. Een kalme geest is beter in staat tot leren.

Benoemen en begrijpen van emoties en gedachteprocessen zoals angst, woede, verdriet en piekeren. Door emoties en gedachten te accepteren en er ruimte voor te maken ontstaat een kleine afstand. Precies genoeg om niet meegesleept te worden door die gevoelens en ze ook niet te negeren. Hierdoor ontstaat rust en harmonie.

Aanwezig zijn in het nu. Ook als er spannende dingen te wachten staan of als er nare dingen gebeurd zijn. Het leert kinderen minder in het verleden en in de toekomst te zijn met hun gedachten, maar meer in het moment.

Zelfvertrouwen te hebben door het leren loslaten van oordelen over de eigen gedachten en emoties. Je bent je gedachten en je gevoelens niet, je hebt ze.

Het geheugen te verbeteren, door de aandacht te richten op wat je nu doet dringen dingen beter door en kun je je beter herinneren wat je geleerd hebt.

Executieve functies zoals plannen, organiseren, vinden en bedenken van oplossingen worden beter.

Aardiger te zijn voor zichzelf en voor anderen. Begrip voor eigen standpunten of kwetsbaarheden en die van anderen neemt toe. Het afwijzen van gevoelens of standpunten neemt af.

Ik heb geleerd meer naar mezelf te luisteren en tijd voor mezelf vrij te maken " leerkracht - 50 jaar